Catalogi (veilingen en tentoonstellingen)

Deelcollectie van Universiteitsbibliotheek Gent

Bibliotheekcollectie
De universiteitsbibliotheek bezit een uitgebreide verzameling catalogi van veilingen, verkopen, antiquariaten en tentoonstellingen van 1615 tot heden. 

Deelcollecties

Wat vind ik in de collectie?

De Boekentoren bezit een uitgebreide verzameling catalogi van veilingen, verkopen, antiquariaten en tentoonstellingen, te dateren van 1615 tot heden. Veilingcatalogi werden uitgegeven naar aanleiding van openbare verkopen van boeken en kunstwerken of tentoongestelde stukken. Ze zijn van groot belang in het kunsthistorische onderzoek omdat ze de 'whereabouts' van kunstcollecties kunnen weergeven. Sommige exemplaren werden tijdens de veiling bijgehouden en zijn geannoteerd met verkoopprijzen en de gegevens van de koper. Ook voor boekhistorici vormen de catalogi een waardevolle bron: Zo heeft Jan Pauwels de verspreiding van negentiende-eeuwse Gentse veilingcatalogi bestudeerd als graadmeter voor de internationalisering van het boekbedrijf. 

Opnieuw is Ferdinand Vander Haeghen belangrijk geweest in de opbouw van de collectie. Niet alleen als bibliothecaris, maar ook als secretaris van de 'Société des Beaux-Arts' was hij bijzonder geïnteresseerd in de veilingmarkt. Een catalogus uit 1888 vermeldt dat de universiteitsbibliotheek toen al zo’n 2200 catalogi in bezit had. Daarna is deze collectie aanzienlijk gegroeid: Vander Haeghen zelf en zijn voorgangers en opvolgers gingen vaak naar veilingen en verkopen voor de uitbreiding van de bibliotheekcollectie. Velen daarvan zijn geannoteerd met betrekking tot de verkoopprijs en de koper. Hierdoor, maar ook door hun hoeveelheid, vormen de catalogi een unieke en onuitputtelijke bron voor het onderzoek naar de vorming van kunstcollecties. 

Naast het afzonderlijke fonds van de catalogi, werden ook heel wat catalogi opgenomen in de collectie Gandavensia of andere fondsen, zoals de catalogi van 'Sotheby’s' die overal verspreid zitten. 

Het hedendaagse belang van de collectie blijkt uit de internationale aandacht van 'Google Books' en 'The Getty'. Het museum in Los Angeles werkt aan een 'provenance index' van kunst wereldwijd: 'Welke kunst was waar wanneer?' Veilingcatalogi vormen de hoeksteen van hun herkomstonderzoek, en door middel van digitalisering en intensieve metadatering werd de Gentse collectie opgenomen in de Amerikaanse databank.

Materialen

  • 1615-2021
  • 20000 gedrukte boeken , ( afgerond)

Zoeken in de collectie?

Deze collectie is voor 80% ontsloten.

Via onlinecatalogi vind je 80% van de collectie terug.

Je vindt de collectie deels ook terug in deze onlinecatalogi en -databanken:

De collectie raadplegen?

Ter plekke

Wil je deze collectie ter plekke raadplegen, dan kan je terecht bij:

Universiteitsbibliotheek Gent
Rozier 9
9000 Gent
Meer over de organisatie

Historiek van de collectie

Actoren

Beheerders
Universiteitsbibliotheek Gent (huidige)

Plannen rond de collectie

De deelcollectie behoort tot de kerncollectie

Acquisitiebeleid

De acquisitiestatus van de deelcollectie is actief en selectief.

Deze deelcollectie wordt onregelmatig aangevuld door:

  • Aankoop
  • Schenking

Vragen of feedback bij deze collectie?

Heb je een vraag over deze collectie? Stel ze aan de collectiebeheerder.

Heb je een aanvulling bij deze beschrijving? Merkte je foutieve of verouderde informatie op? Laat het ons weten!


Deze beschrijving werd het laatst aangepast op 12 juni 2023.