Collecties van de Norbertijnenabdij van Postel

Instellingscollectie van Norbertijnenabdij van Postel

Bibliotheekcollectie
“Onze bibliotheek is in’t geheel niet wat men noemt eene gespecialiseerde vakbibliotheek. Ik zou ze bijna durven noemen een permanente tentoonstelling van het mooie boek. Ze bevat allerlei rariora, verlustingen voor den bibliophiel die genoegen heeft aan zeldzame drukken en fraaie banden, boeken die men zich gewoonlijk niet zou verwachten te vinden in eene abdijbibliotheek.”  - J. Nieuwenhuyzen O. Praem., voormalig bibliothecaris.

De collectie is sinds die tijd gegroeid van 20.000 naar een geschatte 100.000 banden en het betreft nog steeds een bijzonder gevarieerde en mooie collectie. De bibliotheek verzamelt vooral rond de domeinen theologie, spiritualiteit en filosofie. De collectie telt een belangrijk aantal oude drukken, waaronder 340 publicaties uit de Officina Plantiniana. Aan de basis van deze bijzondere verzameling liggen vier grote legaten.

Wat vind ik in de collectie?

Enerzijds heeft de abdijbibliotheek de veilige bewaring van de collectie manuscripten, incunabelen, post-incunabelen en Plantijn-drukken als missie, alsook het bewaren van werken die betrekking hebben enerzijds op de abdij en haar Orde en anderzijds de streek er rond.

Anderzijds is de bibliotheek een actieve gebruiksbibliotheek voor de abdijgemeenschap. Ze heeft tot doel een centrum vol relevante en toegankelijke informatie te zijn voor de leden van de abdijgemeenschap inzake filosofische, theologische en pastorale kennis.

Materialen

  • 20 handschriften , ( schatting)
  • 15 tijdschriften , ( schatting)
  • 85000 gedrukte boeken , 1830 - ( schatting)
  • 15000 gedrukte boeken , 1500 - 1830 ( schatting)
  • 54 gedrukte boeken , - 1500 ( schatting)

Inhoud

Over de regio

Zoeken in de collectie?

De collectie is ter plaatse geregistreerd in een steekkaartencatalogus. Digitale registratie is lopende. De ontsluiting van de catalogus wordt bekeken.

Je vindt de collectie deels ook terug in deze onlinecatalogi en -databanken:

De collectie raadplegen?

Ter plekke

Wil je deze collectie ter plekke raadplegen, dan kan je terecht bij:

Norbertijnenabdij van Postel
Abdijlaan 16
2400 Mol
Meer over de organisatie

Boeken die niet raadpleegbaar zijn in een publiek toegankelijke instelling in België, kunnen op afspraak geraadpleegd worden. Neem hiervoor contact op met de bibliothecaris, broeder Nicolaas.

Historiek van de collectie

Deze collectie werd samengesteld in de periode 1613-nu.

Zolang het klooster van Postel afhankelijk was van de Abdij van Floreffe, was er geen scriptorium noch echte bibliotheek aanwezig. De reeds veelvuldige activiteiten (gebedsleven, zielzorg, landontginning en landbouw, gastvrijheid) en de schaarse bemanning (6 tot 8 kloosterlingen) lieten dit niet toe. Ook had Postel in deze eeuwen regelmatig te lijden van (godsdienst)oorlogen en plunderingen, wat een boekenverzameling ook niet ten goede kwam.

Zodra Postel onafhankelijk werd in 1613 werd er gewerkt aan de samenstelling van een bibliotheek. De eerste Postelse abt, Rumoldus Colibrant, die zelf een bibliofiel was, begon met de aanleg van de collectie. Verschillende banden, die de plundering van de Franse Revolutie overleefden, dragen nog zijn naam in handschrift op schut- of titelblad. Van latere abten vinden we de goudstempel terug in het plat van de boekband gedrukt. Onderscheidden zich daarbij : de abten van Boesdoncq (1636-1650), Raveschoot van Capelle (1704-1726) en Van den Broeck (1726-1744). Deze twee-eeuwenlang opgebouwde bibliotheek is echter in hoofdzaak verloren gegaan bij de verbeurdverklaring van de abdij in 1797. De Fransen maakten een proces-verbaal op voor het in beslag nemen van 1534 boeken. Dit document berust nu in de Bibliothèque de Bourgogne. Meerdere boekbanden met stempels van Postelse abten zijn terug te vinden in Parijse bibliotheken. Een 400 banden zijn later via diverse wegen teruggekeerd naar Postel en doen vermoeden dat de toenmalige bibliotheek vooral georiënteerd was op de vorming van priesters (filosofie en theologie waaronder met name bijbelexegese).

Na de herinbezitname van de Postelse abdij (1847) werden enkele dubbele incunabelen en postincunabelen uit het legaat van de Gentse bibliofiel van Hulthem (+1832) aangekocht van de Koninklijke Bibliotheek. Vanaf dat ogenblik was de belangstelling voor de Postelse bibliotheek gewekt in Antwerpse bibliofiele kringen. Dit verklaart dat meerdere Antwerpse collecties in Postel terecht kwamen, met name de collecties van van Bellinghen, Frederic Verachter (archivaris van de stad Antwerpen), ridder Gustaaf van Havre (destijds voorzitter van de Antwerpse bibliofielen) en kanunnik De Braey. Speciaal te vermelden hierbij zijn is de bibliotheek van baron Theodoor de Jonghe. In de jaren 1940-1950 telde de toenmalige bibliotheek volgens bibliothecaris Nieuwenhuyzen (+ 1958) een 20.000 volumes.

Recenter verkreeg Postel door schenking de bibliotheek van E.H. J. Verheyen uit Herentals, van de Arendonkse Dr. Willems en van de Turnhoutse Brepolsdirecteur Jan Van Gestel. Daarnaast ontving Postel ook een hele verzameling theologische werken van het opgeheven Minderbroederklooster van Mechelen, naast vele kleinere, maar daarom niet minder belangrijke schenkingen. De laatste schenkingen komen veelal van families van overleden priesters, naast de boekenschat van overleden medebroeders. Momenteel wordt de inhoud van de bibliotheek geschat op zo’n 80.000 boeken.

Actoren

Beheerders
Norbertijnenabdij van Postel (huidige)

Vragen of feedback bij deze collectie?

Heb je een vraag over deze collectie? Stel ze aan de collectiebeheerder.

Heb je een aanvulling bij deze beschrijving? Merkte je foutieve of verouderde informatie op? Laat het ons weten!


Deze beschrijving werd het laatst aangepast op 9 februari 2024.