CC0

Collecties van de Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis

Instellingscollectie van Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis

Bibliotheekcollectie Documentaire collectie Archiefcollectie Audio(visuele) collectie Museale collectie
De wetenschappelijke bibliotheek van de Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis ondersteunt het wetenschappelijk onderzoek van de instelling en is daarom gespecialiseerd in de archeologie en de kunst van de vijf continenten, vanaf de prehistorie tot vandaag.
De bibliotheek is onderverdeeld in 4 afdelingen:
  1. Bibliotheek Oudheid: Egypte, Oude Nabije Oosten en Klassieke oudheid
  2. Centrale Bibliotheek: Nationale archeologie, Europese Sierkunsten en Niet-Europese Beschavingen (Noord- en Zuid-Amerika, Islamitische wereld, Oceanië, Azië)
  3. Bibliotheek van het Muziekinstrumentenmuseum: organologie, westerse muziekgeschiedenis, traditionele muziek en ethnomusicologie
  4. Chinese Bibliotheek: Archeologie en kunst van China

Wat vind ik in de collectie?

Naast de museumcollecties bezitten de Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis (KMKG) ook een belangrijke bibliotheek. Deze bibliotheek, opgericht eind jaren 1850, is een van de oudste museumbibliotheken van België en met meer dan 300.000 monografieën en meer dan 2000 tijdschrifttitels ook een van de grootste. Haar missie is het ondersteunen van onderzoek dat onze kennis en begrip van de objecten en collecties van het museum verbetert. De bibliotheek ondersteunt ook de verschillende wetenschappelijke activiteiten en onderzoeksprojecten die door onderzoekers van het museum worden uitgevoerd. Om deze rol te vervullen verzamelt, bewaart en ontwikkelt de bibliotheek diepgaande en unieke collecties van publicaties, documentatie en onderzoeksmaterialen die betrekking hebben op kunst en archeologie, van de prehistorie tot het heden. Als zodanig kan de bibliotheek van de KMKG worden beschouwd als een referentiebibliotheek op het gebied van archeologie en kunstgeschiedenis die niet alleen het museumpersoneel bedient, maar ook een internationale gemeenschap van onderzoekers, academici en studenten.

Naast boeken en tijdschriften herbergt de bibliotheek ook een kleine collectie grafische kunst (tekeningen van Emile Puttaert, aquarellen van Camille Tulpinck), architectuurfondsen (Fernand Chambon, Wynand Janssens, Henri Beyaert), een uitgebreid fotoarchief van meer dan 53.000 stuks en een belangrijke collectie kostbare en zeldzame boeken waarvan de oudste teruggaan tot de 16e eeuw.

Om haar collecties te onderhouden en te ontwikkelen heeft de bibliotheek een uitgebreid netwerk voor de uitwisseling van publicaties opgezet, maar zij werkt ook nauw samen met instellingen zoals het Assyriologisch Centrum Georges Dossin, het Belgisch Instituut voor Hogere Chinese Studies of het Egyptologisch Genootschap Koningin Elisabeth. De samenwerking met deze laatste instelling heeft met name bijgedragen tot de ontwikkeling van de Egyptologische afdeling van de bibliotheek, die al meer dan een eeuw wordt beschouwd als een van de beste Egyptologische bibliotheken ter wereld.

Materialen

  • 1515-
  • 300000 gedrukte boeken ,
  • 2000 tijdschriften ,
  • 55000 items beeldmateriaal , ( afgerond)

Zoeken in de collectie?

Naar de catalogus

De collectie raadplegen?

Ter plekke

Wil je deze collectie ter plekke raadplegen, dan kan je terecht bij:

Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis
Jubelpark 10
1000 Brussel
Meer over de organisatie

Historiek van de collectie

Actoren

Beheerders
Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis (huidige)

Onderliggende collecties

Meer weten?

Je vindt meer over deze collectie op:

Vragen of feedback bij deze collectie?

Heb je een vraag over deze collectie? Stel ze aan de collectiebeheerder.

Heb je een aanvulling bij deze beschrijving? Merkte je foutieve of verouderde informatie op? Laat het ons weten!


Deze beschrijving werd het laatst aangepast op 12 juni 2023.