CC0

Collecties van Amsab - Instituut voor Sociale Geschiedenis

Instellingscollectie van Amsab - Instituut voor Sociale Geschiedenis

Archiefcollectie Bibliotheekcollectie Documentaire collectie Audio(visuele) collectie Museale collectie Andere collectie
Amsab - Instituut voor Sociale Geschiedenis (Amsab-ISG) is het geheugen van sociale bewegingen en personen die zich verzetten tegen onrecht, opkomen voor een betere levenskwaliteit en streven naar een samenleving waar gelijkwaardigheid, solidariteit en duurzaamheid centraal staan. De bibliotheek van Amsab-ISG heeft een verzameling van meer dan 75 000 boeken en brochures, en meer dan 16 000 tijdschriften- en krantentitels rond deze thema’s. 
Aanvankelijk verzamelde Amsab-ISG hoofdzakelijk archieven en documentatiemateriaal van de Belgische socialistische arbeidersbeweging en de kleinlinkse partijen, en van personen actief binnen deze organisaties. Het ontstaan van nieuwe sociale organisaties, los van de bestaande structuren, verruimde het werkterrein van Amsab-ISG met thema’s zoals milieu, mondiale rechtvaardigheid, migratie, gender en mensenrechten.

Wat vind ik in de collectie?

De bibliotheek van Amsab - Instituut voor Sociale Geschiedenis (Amsab-ISG) omvat meer dan 75 000 boeken en brochures, en meer dan 16 000 kranten- en tijdschriftentitels, van de negentiende eeuw tot vandaag. De strijd voor meer gelijkwaardigheid, solidariteit en duurzaamheid, met thema’s als arbeid, milieu, mondiale rechtvaardigheid, migratie, gender en mensenrechten, staat hierbij centraal.

Als bewaarbibliotheek omvat onze collectie diverse uitgaven van onze archiefvormers, aangevuld met een ondersteunende collectie publicaties en naslagwerken rond de kernthema’s van Amsab-ISG. Een belangrijk onderdeel van de bibliotheekcollectie is de verzameling grijze literatuur: publicaties die niet via reguliere kanalen uitgegeven of verspreid werden, zoals brochures, verslagen of rapporten. Deze moeilijker te vinden publicaties bevatten vaak een schat aan informatie en zijn dus waardevolle bronnen. Ook het vermelden waard: de prachtige collectie bladmuziek en strijdliederen, een uitgebreid aanbod aan (regionale) partijpers en vakbondsperiodieken, de Masereel-collectie met een honderdtal publicaties geïllustreerd door Frans Masereel (1889-1972), en de persoonlijke bibliotheken van onder meer Edward Anseele (1856-1938), Camille Huysmans (1871-1968), Ernest Mandel (1923-1995) en François Vercammen (1944-2015).

Materialen

  • 3000 kranten , ( schatting)
  • 13000 tijdschriften , ( schatting)
  • 1214 items kaarten en plannen ,
  • bladmuziek/partituren ,
  • 75000 gedrukte boeken , 1830 - ( schatting)
  • audiovisueel materiaal ,

Zoeken in de collectie?

Naar de catalogus

Je vindt de collectie deels ook terug in deze onlinecatalogi en -databanken:

De collectie raadplegen?

Online

Op zoek naar digitale exemplaren van werken uit de collectie?

Ter plekke

Wil je deze collectie ter plekke raadplegen, dan kan je terecht bij:

Amsab - Instituut voor Sociale Geschiedenis
Bagattenstraat 174
9000 Gent
Meer over de organisatie

Via de online catalogus kan je publicaties of archiefstukken reserveren die je kan komen raadplegen in de leeszaal. Hiernaast kan je ook gebruik maken van microfilms, microfiches en digitale bronnen. De leeszaalmedewerkers zijn steeds beschikbaar voor hulp bij zoekvragen.
Sommige van de digitale bronnen zijn ook online beschikbaar en kan je van thuis uit raadplegen.

Historiek van de collectie

De historische kern van de bibliotheekcollectie wordt gevormd door de collectie van de Vrijzinnige Werkmansbibliotheek ‘Leren Vereert’, zelf opvolger van de oudste Gentse socialistische arbeidersbibliotheek: het Leesgezelschap der Gentse Wevers. In het begin van de jaren 1980 werd deze collectie vooral aangevuld door schenkingen van SM drukkerij Het Licht, nv De Roos, en diverse socialistische boekerijen. 

De bibliotheek kwam in het bezit van bijzonder waardevol materiaal over talrijke thema’s die in verband staan met de socialistische arbeidersbeweging, zoals de strijd voor het algemeen stemrecht, het Plan van de Arbeid, de eerste socialistische vrouwenverenigingen, en de socialistische vrijdenkersbonden. Met het aantrekken van nieuwe archiefvormers werd de bibliotheekcollectie van Amsab-ISG door de jaren heen steeds diverser. Naast de eerder genoemde deelcollecties is er ook een verzameling strijdliederen en bladmuziek (onder meer via diverse socialistische harmonieën), een uitgebreid aanbod aan (regionale) partijpers en syndicale periodieken via de vele lokale partij- en vakbondsafdelingen, en recenter ook publicaties van archiefvormers die actief zijn rond thema’s als milieu, vrede, migratie, enzovoort.

Naast collecties van organisaties omvat de bibliotheek van Amsab-ISG ook enkele belangrijke collecties van privépersonen. Zo worden hier onder meer de bibliotheken bewaard van belangrijke politieke figuren als Edward Anseele (1856-1938) en Camille Huysmans (1871-1968), de collecties rond marxisme en trotskisme van Ernest Mandel (1923-1995) en François Vercammen (1944-2015), en de prachtige verzameling kunst- en literaire publicaties van Jan Baghus (1904-2001).

Actoren

Eigenaars
Ernest Mandel (voormalige)
Beheerders
Amsab - Instituut voor Sociale Geschiedenis (huidige)

Meer weten?

Je vindt meer over deze collectie op:

Vragen of feedback bij deze collectie?

Heb je een vraag over deze collectie? Stel ze aan de collectiebeheerder.

Heb je een aanvulling bij deze beschrijving? Merkte je foutieve of verouderde informatie op? Laat het ons weten!


Deze beschrijving werd het laatst aangepast op 21 februari 2024.