CC0: Collectie Stad Antwerpen, MAS | Museum aan de Stroom

Collectie van het Volkskundemuseum [Antwerpen]

Deelcollectie van Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience

Bibliotheekcollectie
Het Museum voor Volkskunde was gelegen in de Gildekamersstraat achter het stadhuis, ook het wetenschappelijk centrum K.C. Peeters-Instituut voor Volkskunde was daar tot 2008 gevestigd. De museale objecten werden overgenomen door het Museum aan de Stroom (MAS).

De rijke bibliotheek kwam in zijn geheel naar de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience. Alles werd opgenomen, uitgezonderd wat al in de eigen collectie aanwezig was. Deze collectie bevat moderne en internationale studies over Vlaamse en Europese volkscultuur maar ook volkse uitgaven zoals almanakken, moppenboekjes, goochelboekjes, etiquettevoorschriften, huwelijks- en relatiehandleidingen voor mannen en/of vrouwen. Het katholieke verleden van Vlaanderen wordt weerspiegeld in de vele devotieschriften.

Collectiefocussen

Deelcollecties

Wat vind ik in de collectie?

Materialen

  • 1545-2014
  • 11657 diverse , ( exact)

Inhoud

Over het onderwerp

Zoeken in de collectie?

Deze collectie is voor 100% ontsloten.

Via onlinecatalogi vind je 100% van de collectie terug.

Naar de catalogus Zoektip: Dit is een link naar zoekopdracht die alle exemplaren vindt van de desbetreffende deelcollectie.

De collectie raadplegen?

Ter plekke

Wil je deze collectie ter plekke raadplegen, dan kan je terecht bij:

Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience
Hendrik Conscienceplein 4
2000 Antwerpen
Meer over de organisatie

Historiek van de collectie

In het nieuwe Museum aan de Stroom worden de museumcollecties geïntegreerd van het Etnografisch Museum, het Nationaal Scheepvaartmuseum en het Volkskundemuseum, en deelcollecties van het Museum Vleeshuis | Klank van de Stad. In dit kader werd de bibliotheekcollectie van het Volkskundemuseum - en een gedeelte van de bibliotheekcollectie van het Nationaal Scheepvaartmuseum - herbestemd naar de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience. De bibliotheek van het Volkskundemuseum werd in 2011 in zijn geheel overgebracht naar de magazijnen van de Erfgoedbibliotheek. Met de verwerking van de oude drukken werd gestart in het najaar 2011. In september 2014 is de verwerking afgerond. Doubletten ten opzichte van de eigen collectie werden niet opgenomen.

Actoren

Collectievormers
Volkskundemuseum (voormalige)
Beheerders
Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience (huidige)

Plannen rond de collectie

De deelcollectie behoort tot de kerncollectie

Acquisitiebeleid

De acquisitiestatus van de deelcollectie is afgesloten (te behouden).

De collectie draagt bij tot deze collectiefocussen

Meer weten?

Je vindt meer over deze collectie op: