Gustave van Havre (1817-1892) was een belangrijk Antwerps boekenverzamelaar. Naast zijn openbare leven als senator en burgemeester van Wijnegem ging zijn belangstelling vooral uit naar oude en zeldzame boeken. Zijn bekendste werk is zijn studie van Antwerpse drukkersmerken (Marques typgraphiques des imprimeurs et libraires anversois; 1883-1885) waarbij hij voor een groot deel zijn eigen uitgebreide collectie kon gebruiken. In 1877 richtte hij mee de 'Maatschappij der Antwerpsche Bibliophilen' op en was er voorzitter van tot 1890.
Na zijn dood werd de bibliotheek van Havre in 1905 geveild in Amsterdam bij Frederik Muller. Om de nodige gelden bij elkaar te brengen om op deze veiling te kunnen bieden werd in Antwerpen het 'Bestendig Dotatiefonds' opgericht. Max Rooses en Emmanuel de Bom konden op die manier tientallen boeken voor het museum en de Antwerpse stadsbibliotheek aankopen. Voor het museum kocht Max Rooses voor in totaal 4 536,28 gulden, een zeer groot bedrag in die tijd.
De collectie Van Havre bevat tal van erg zeldzame Antwerpse drukken. Van Havre had onder meer een deel van de collectie van Frederik Verachter (1797-1870) kunnen verwerven. Deze Antwerps stadsarchivaris had door geldgebrek een groot deel van zijn boeken in 1863 aan Van Havre verkocht. Daardoor is behalve het ex-libris van Gustave van Havre in tal van exemplaren ook het eigendomsmerk van Frederik Verachter terug te vinden.