- Schotte hield de fondsen bij van gespecialiseerde uitgevers en kocht alles aan in functie van zijn eigen referentiebibliotheek over psychiatrie. Op die manier is de collectie een getrouwe weergave van de periode 1950-2000 over de meest bepalende onderwerpen en thema’s uit de psychoanalyse, psychologie en psychiatrie.
- Schotte had nauwe contacten met internationale collega-wetenschappers die hem hun separaten en sonderdrücken stuurden.
- Tot slot bouwde Schotte gestaag aan een historische bibliotheek waarin de negentiende-eeuwse psychiatrische literatuur (de pioniersjaren van de discipline) zeer uitvoerig gedocumenteerd werd. Ook de aanwezigheid van oudere medische drukken en overzichtswerken van medici zorgen ervoor dat zijn bibliotheekcollectie internationaal gekend is.
Zijn kostbare werken geven wij de naam ‘preciosa’ en omvat alle oude, kostbare en belangrijke boeken uit zijn collectie. Deze collectie bestaat uit 5000 stukken. De meest voorkomende talen zijn Duits en Frans. Werken in het Engels en Nederlands komen in mindere mate voor. Werken in het Latijn komen enkel voor bij de oudere drukken van deze collectie.
De preciosacollectie is opgesplitst in twee delen.
- Het eerste deel bevat alle werken die werden uitgegeven tussen 1500 en 1930. Deze collectie omvat ca. 3500 boeken. Jacques Schotte maakte er werk van om alle boeken rond psychiatrie, psychoanalyse en psychologie te verzamelen. Dit deel van de collectie geeft een mooi beeld van de evolutie in de psychiatrie, zoals de veranderende visies op mentale gezondheid. Deze collectie bevat uitgaven van Galenus en Hippocrates, en primaire literatuur over psychiatrie die het einde van de achttiende eeuw tot de volledige negentiende eeuw overspant. Daarnaast is zijn collectie een afspiegeling van de geboorte van de psychoanalyse, dieptepsychologie en dynamische psychologie.
- Het tweede deel bevat het Netwerk van Jacques Schotte. Dit is een verzameling van boeken uitgegeven door 50 auteurs die een connectie hadden met Schotte. Vrienden, kennissen, personen waar hij correspondentie mee had, of auteurs (Freud) die een grote invloed op hem hadden. De collectie telt ca. 1500 boeken en geeft een ruime blik op de psychiatrie van de twintigste eeuw. Deze auteurs waren allemaal belangrijke psychiaters, psychologen, filosofen, dokters en psychoanalytici. Deze collectie bevat een aantal kostbare stukken, zoals eerste drukken van Sigmund Freud en een zeldzame dissertatie van Jacques Lacan.
Deze collectie is zeer belangrijk voor het museum. De meeste boeken in onze vaste tentoonstelling komen uit dit fonds. Daarnaast wordt de collectie vaak gebruikt door zowel interne als externe onderzoekers.