Deze enorme collectie is divers naar inhoud en vorm. De collectie bevat, bijvoorbeeld, oude drukken met Ignatiaanse Geestelijke Oefeningen, een relaas over de missieactiviteiten in Noord-Amerika van Pieter-Jan De Smet (1801-1873) en medebroeders, en schoolboeken over Latijnse en Engelse grammatica. Deze diversiteit zet zich verder in de rest van de collectie. De helft van de monografieën is geschreven door de jezuïeten zelf, zogenaamde scripta, die deel uitmaakten van de vroegere provinciaalsbibliotheek. Andere uitgaven zijn gebruikt door hen of handelen over hen.
De verzamelde repertoria en catalogen zijn overzichtsdocumenten die de activiteiten en leden van de orde kernachtig samenbrengen. Ook interne periodieken, zoals PBS-berichten en SJ-berichten met nieuws uit de huizen en haar leden, geven een algemeen idee over het reilen en zeilen binnen de provincie en verwante missiegebieden. Daarnaast zijn historische overzichten bewaard, over de door de paters beheerde instituten en gebouwen, zoals de Sint-Jozefskerk in Turnhout of de Onze-Lieve-Vrouw van Leliëndaalkerk in Mechelen.
De missieactiviteiten in bijvoorbeeld Congo en India zijn uitvoerig gedocumenteerd in publicaties over pater-missionarissen. De publicaties en overdrukken van artikelen die ze zelf schreven, tonen de brede interesse van de jezuïeten in de gebieden. Ze documenteerden er de lokale kunst en cultuur, fauna en flora, en bestudeerden de taal met tal van beschrijvingen en woordenboeken als resultaat, zoals het woordenboek Kikongo-Frans van pater René Butaye (1858-1929) of de plantbeschrijvingen van broeder Justin Gillet (1866-1943). Bijzonder interessant zijn verder de missietijdschriften die de paters zelf uitgaven. Deze werden vaak geïllustreerd met foto’s en bieden een directe kijk in de missie: Mission du Kwango Union apostolique pour la conversion du Congo belge, Revue missionnaire des Jésuites belges (en opvolgende titels) of Ranchi Bulletin. De collectie bevat ook missietijdschriften van andere congregaties en instituten waar de jezuïeten gebruik van maakten of aan meewerkten, zoals Apostles bulletin of the Students' missionary league for the East en De medische missieactie
Het onderwijsapostolaat is zichtbaar in de vele publicaties van en over de colleges van de Sociëteit van Jezus, zoals het Sint-Barbaracollege van Gent of het Onze-Lieve-Vrouwecollege van Antwerpen. Zo zijn er grote en volledige reeksen schooltijdschriften en palmaressen bewaard, die veelal teruggaan tot 1830. Daaronder bevinden zich ook de prestigieuze door de Belgische Jezuïeten gerunde colleges in Calcutta en Bombay. Het zijn interessante bronnen om het curriculum van een school te onderzoeken of om biografische gegevens van leerlingen te verzamelen. Er is ook een grote verzameling schoolboeken van de hand van jezuïeten terug te vinden in de collectie. Alle edities van uitgegeven en onuitgegeven handboeken van, bijvoorbeeld, Roger Lenaers (1925-2021), Adhemar Geerebaert (1876-1944), Eric Cappoen (1915-2010) of Evarist Bauwens (1853-1937) zijn bewaard. Daarbij ligt de nadruk op klassieke studies en Frans. Daarnaast zijn ook vele pastoraal-opvoedkundige reeksen zoals Adoléscence of Pro Familia bewaard, of onverwachte titels zoals rond sport via de oud-leerlingenbladen van het Xaveriuscollege Borgerhout (OXACO).
Van de wijdverspreide Aartsbroederschap van de H. Franciscus Xaverius, gesticht door jezuïet Ludovicus Van Caloen (1817-1912), zijn de Bondsbladen en de Xaverius' bode bewaard. Bijdragen over de Heilig Hart-verering zijn veelvuldig aanwezig in de collectie en de periodieken van bezinningscentrum Godsheide en de filosofisch-theologische faculteit van de Jezuïeten in Heverlee zijn het vermelden waard. Verder zijn er honderden publicaties bewaard rond geloofsverdieping, exegese, catechese, Ignatiaanse spiritualiteit, interreligieuze bespiegelingen of de uitgaven van pater Jan Kerkhofs (1924-2015) over het geweten en moraaltheologie.
De collectie bevat een legio aan thema’s die nog niet aan bod kwamen. Er zijn de uitgaven van caritatieve werken van de paters, zoals de recente activiteitenverslagen van Jesuit Refugee Service, scoutisme en andere jeugdbewegingen, Mariacongregaties, sociaal recht en de arbeidersbeweging, astronomie, christendemocratie, enzovoort. Het gerenommeerde cultureel tijdschrift Streven mag zeker niet ontbreken in deze samenvatting.
Bijna alle oude drukken van vóór 1750 werden gedeponeerd bij Maurits Sabbebibliotheek van KU Leuven.