LITERATUUR
Leuven neemt een niet onbelangrijke plaats in in het Vlaamse literaire landschap. Jan Baptist David was vanaf 1835 de eerste en lange tijd de enige hoogleraar Nederlandse Taal- en Letterkunde in België. David was ook de animator van het Letterlievend Genootschap Met Tijd en Vlijt dat landelijk bedrijvig was. In zijn voetspoor traden een hele stoet hoogleraren letterkunde die hun literaire activiteit niet beperkten tot de collegezaal. Leuven was ook de bakermat van het nog bestaande literaire tijdschrift Dietse Warande en Belfort. Meermaals gaf de universiteit een eredoctoraat aan literatoren, van Gezelle en Streuvels tot Ionesco, Gordimer en Paul en Philippe Claudel. Opeenvolgende generaties literatoren studeerden in Leuven en auteurs gaven/geven hier les. Poetae minores en de schrijvers van thrillers en bestsellers hebben voor hun verhaalstof Leuven als setting gekozen. Belangrijke uitgeverijen als De Clauwaert en Davidsfonds Uitgeverij hadden hun standplaats in Leuven. Ook voor de bibliotheek was (en is) literatuur belangrijk. Het is geen toeval dat de eerste tentoonstelling in de Universiteitsbibliotheek gewijd was aan de Nederlandse Letteren in de Leuvense Universiteitsbibliotheek (1982).Er zijn raakvlakken met de collectiefocus Boekgeschiedenis en – voor wat betreft de Latijnse literatuur – met de collectiefocus Humanisme.
MUZIEK
Muziek is in de geschiedenis van de Leuvense universiteit nooit ver weg: van concerten bij de opening van het academiejaar of andere (academische) gelegenheden, de primusliederen in de collectie, de beiaard in de Universiteitsbibliotheek, de universitaire ensembles,… En geen muziek zonder partituren, of het nu gaat om middeleeuwse antifonaria of muziek gecomponeerd door moderne componisten.
BEELDENDE KUNST / GRAFIEK
De universiteit heeft vanouds en als het ware van nature als instelling beeldende kunst gegenereerd en in het algemeen beeldende en toegepaste kunst aangetrokken. De meeste kunstwerken aan KU Leuven worden beheerd door het Kunstpatrimonium, maar Bijzondere Collecties heeft ook een Prentenkabinet, dat zich richt op grafiek, en dan vooral op portretten. Andere zwaartepunten zijn de ornamentprenten, de topografie van Leuven en van de Zuidelijke Nederlanden, historieprenten betreffende dezelfde regio en de originele grafiekproductie van de laatste twee eeuwen in Vlaanderen en België.
Als belangrijke uitingen van cultuur vormen literatuur, muziek, en beeldende kunst/grafiek een eigen collectiefocus. De nadruk ligt op de Vlaamse cultuurproductie, gedefinieerd als werken uit het Nederlandstalige landsgedeelte van België (ongeacht de gebruikte taal), werken door oorspronkelijk Vlaamse auteurs (ongeacht hun verblijfplaats), en werken over Vlaanderen.