De tijdschriften en kranten worden veelvuldig geconsulteerd, wat hun materiële conditie geen goed doet. Daarom werd gedurende een periode van 45 jaar intensief ingezet op microverfilming als preserveringsmaatregel. Omdat verschillende sterk verzuurde kranten niet meer of moeilijk raadpleegbaar zijn, is deze collectie microfilms van zeer grote waarde. Het microverfilmen is ondertussen stopgezet en vervangen door een digitaal reproductiebeleid. We participeren in het digitaliseringsproject van Gazet van Antwerpen en Gazet van Mechelen. De collectie van Alexis Verbouwe met Vlaamse frontblaadjes (Eerste Wereldoorlog) werd samen met andere Belgische kranten en tijdschriften gedigitaliseerd voor de databank Nieuws van de Groote Oorlog. De collectie sluikpers uit de Tweede Wereldoorlog is gemicrofilmd en gedigitaliseerd.
Voor digitale kranten hebben we momenteel geen verzamelbeleid. Hiervoor kijken we uit naar de ontwikkeling van een duurzaam digitaal depotbeleid in Vlaanderen of België. Wel bieden we toegang tot een aantal gespecialiseerde databanken waar tal van kranten- en tijdschrifttitels digitaal en full text raadpleegbaar zijn.
Positionering
Uit de databank Abraham, de catalogus van Belgische kranten uit de periode 1830 tot 1950, blijkt dat we exemplaren van meer dan 3.000 titels bewaren. Dat is 40% van het totale aantal titels in Abraham. Dit zijn voor een groot deel specimina: lokale of regionale krantjes waarvan per titel slechts enkele afleveringen, bij wijze van illustratie, worden bewaard. Iets meer dan 1.000 titels zijn Antwerpse uitgaven. Deze deelcollectie wordt heel intensief gebruikt. In tegenstelling tot vele andere wetenschappelijke bibliotheekcollecties beschikken we over een zeer rijke collectie van historische en moderne populaire tijdschriften. Deze zijn unieke getuigen van de tijdsgeest en het dagelijkse leven, niet enkel inhoudelijk maar ook door hun lay-out, advertenties, foto’s … Juist daarom zijn zij ook een gegeerde bron voor wetenschappelijk onderzoek.
Binnen het netwerk van de Vlaamse Erfgoedbibliotheken werpt deze bibliotheek zich op als depotbibliotheek voor twee buitenlandse kranten: NRC-Handelsblad en Frankfurter Allgemeine Zeitung, en drie Nederlandse tijdschriften: Vrij Nederland, De Groene Amsterdammer en Elsevier Weekblad. Dit engagement houdt in dat we de papieren exemplaren van deze titels zo volledig mogelijk bewaren; dit alles ten behoeve van de eigen instelling én van de andere partnerbibliotheken. Een aantal andere buitenlandse krantencollecties waarvoor we géén depothouder zijn, werden herbestemd naar andere partnerbibliotheken.
Samenstelling
- kranten
- nieuwsmagazines
- populaire tijdschriften
- reclameblaadjes
- frontblaadjes Eerste Wereldoorlog
- sluikpers Tweede Wereldoorlog