Belgische Franstalige letterkunde

Actuele collectiefocus van Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience

Voor de Vlaamse Franstalige literatuur, wordt er systematisch gezocht naar alle publicaties, in welke taal dan ook. Verder bezitten we een zeer omvangrijke verzameling van de Belgische Franstalige literatuur in Nederlandse vertaling.

Collectiefocussen

Deelcollecties

Wat staat centraal in deze collectiefocus?

De collectie bevat een zeer omvangrijke verzameling van de Belgische Franstalige literatuur. Toonaangevende Brusselse en Waalse schrijvers zoals Amélie Nothomb en Georges Simenon zijn volledig in de collectie aanwezig met, indien mogelijk, steeds de Nederlandstalige versie van hun werk.

Voor de Vlaamse Franstalige literatuur, een fenomeen dat vooral eind negentiende en begin twintigste eeuw voorkwam en nu enkel nog op kleine schaal aanwezig is, wordt er systematisch gezocht naar alle publicaties, in welke taal dan ook. Het gaat hier om grote namen uit Antwerpen waarvan de Erfgoedbibliotheek in principe alle werken bezit (Georges Eekhoud, André Baillon, Max Elskamp, Marie Gevers, Guy Vaes, Paul Neuhuys, …) en uit Vlaanderen (Maurice Maeterlinck, Jean Ray, Georges Rodenbach, Emile Verhaeren, …) maar ook om vergeten schrijvers zoals Eugène Van Bemmel, Louis Van Keymeulen, Pierre Della Faille, Marguerite Coppin en vele anderen.

De lacunes in de collectie worden met terugwerkende kracht aangevuld om het panorama steeds te verbreden. De huidige Belgische Franstalige literatuur wordt vandaag minder op een kwantitatieve dan wel op een kwalitatieve basis verzameld. Nederlandse vertalingen worden uiteraard zeer actief opgespoord net als werk van auteurs die een sterke band met Vlaanderen hebben of zeer bewust de keuze maken als Vlaming in het Frans te schrijven.

Positionering
Voor de studie van de Vlaamse Franstalige letterkunde zijn onze collecties onmisbaar, te meer omdat er nog steeds actief ingezet wordt op kwalitatieve uitbreiding van de collectie. De schrijversbibliotheken van onder meer Robert Guiette, Roger Avermaete en Georges Eekhoud zijn van onschatbare waarde en dienen al jaren onderzoekers uit de meest uiteenlopende domeinen. Bij de uitbreiding in 1936 van de toenmalige Stadsbibliotheek en de ingebruikname van de Nottebohmzaal werd ook het Georges Eekhoudkabinet ingehuldigd als een klein letterkundig museum. Het was bestemd om boeken, handschriften, portretten en rariteiten van Fransschrijvende Antwerpenaars te verenigen. De Uilenspiegel-collectie van Roger Gheyselinck, met een breed gamma aan uitgaven van Charles De Costers Légende d’Ulenspiegel, is tevens een onweerlegbare troef voor de studie van de vroeg-Belgische literatuur.

Eveneens actief in Vlaanderen is het Museum Emile Verhaeren (Sint-Amandsberg) met een mooie collectie boeken. Het Museum Plantin-Moretus bezit een belangrijke collectie met werken van Emile Verhaeren, een schenking van René Vandevoir. Het Gentse Museum Arnold vander Haeghen beheert het Kabinet Maurice Maeterlinck, met onder andere de persoonlijke bibliotheek van de schrijver. Uiteraard is ook de Koninklijke Bibliotheek van België in dit verzameldomein een zeer belangrijke speler. Ook KU Leuven, UCL en ULiège bezitten een aantal schrijversbibliotheken en –fondsen die van groot belang zijn voor de studie van de Belgische Franstalige letteren. Zo heeft UCL een onderzoekscentrum opgericht rond Henry Bauchau en heeft ULiège een florerend Centre d’études Georges Simenon.

Samenstelling
  • primaire literatuur:
    • verhalend en niet-verhalend proza
    • poëzie
    • toneel
    • essay
    • literaire tijdschriften
  • secundaire literatuur
  • literaire handschriften