Nederlandse letterkunde

Actuele collectiefocus van Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience

De collectie omvat bijna alle werken van Vlaamse en Nederlandse literaire schrijvers van de middeleeuwen tot nu. Oorspronkelijke publicaties in de verschillende literaire genres en ook secundaire literatuur, zoals overzichtswerken, studies en biografieën, worden actief verzameld. De literaire tijdschriften die in het Nederlandse taalgebied zijn quasi volledig in bezit.

Collectiefocussen

Deelcollecties

Wat staat centraal in deze collectiefocus?

Dit collectieprofiel is een van onze zwaartepunten en wordt grensoverschrijdend verzameld. De collectie omvat bijna alle werken van Vlaamse en Nederlandse literaire schrijvers van de middeleeuwen tot nu. Onze aandacht gaat uit naar alle oorspronkelijke publicaties in de verschillende literaire genres: proza, poëzie, theaterteksten, essay, retoriek, jeugdliteratuur, strips … Ook secundaire literatuur over de Nederlandse letterkunde, zoals overzichtswerken, studies en biografieën, wordt actief verzameld. De literaire tijdschriften die in het Nederlandse taalgebied verschenen en verschijnen, zijn quasi volledig in bezit.  
 
Positionering
Van literair werk van auteurs uit Nederland worden in principe alleen commerciële uitgaven in het Nederlands verzameld. De collectie Vlaamse letterkunde is zeker voor de negentiende eeuw uniek en essentieel voor het wetenschappelijke onderzoek, met talrijke eerste drukken die in geen enkele andere bibliotheek voorhanden zijn. Ze is zeer volledig en vaak diepgaander en vollediger dan die van de Koninklijke Bibliotheek van België. Dat bleek uit de collectiewaardering van KPMG. Lacunes worden indien mogelijk aangevuld.
 
Samenstelling
  • Primaire literatuur:
    • verhalend en niet-verhalend proza
    • poëzie
    • toneel
    • essay
    • literaire tijdschriften
    • populaire literatuur
  • secundaire literatuur

Inhoud

Over het onderwerp

Plannen rond de collectiefocus

Topcollectie: Vlaamse letterkunde
De collectie Vlaamse letterkunde is een absoluut hoogtepunt. Hiervoor streven we volledigheid na. Dit doen we in de eerste plaats door middel van een zeer actief aankoopbeleid voor nieuwe publicaties. Daarnaast wordt de collectie structureel aangevuld via deponeringsafspraken, schenkingen en gerichte aankopen op veilingen en bij antiquariaten.
 
Vlaams literair werk wordt in alle mogelijke varianten verzameld: gewijzigde edities, schooluitgaven, theaterbewerkingen, grootletteruitgaven, uitgaven in eenvoudig Nederlands, niet-commerciële en bibliofiele edities, uitgaven in eigen beheer, luisterboeken en verfilmingen. Op het vlak van vertalingen van Vlaamse letterkunde is de collectie toonaangevend, onder andere dankzij de systematische deponering van vertalingen door het Vlaams Fonds voor de Letteren. Diverse uitgaven in de collectie bevatten de handtekening of een opdracht van de auteur. In de collectie bevinden zich ook enkele schrijversbibliotheken.
 
Niet alleen grote namen en ronkende titels worden verzameld. Bijzondere aandacht gaat naar literatuur die onder de radar is gebleven. Zo zijn er de opmerkelijke gelegenheidsverzen van dichters, leken en geestelijken, die vol vuur schreven over het leven van hun tijdgenoten. Ook populaire literatuur is vertegenwoordigd. De productie van streekromans wordt opgevolgd en de bibliotheek bezit een uitgebreide collectie Nederlandstalige pulpliteratuur: goedkope liefdes- en doktersromans, die in de twintigste eeuw massaal verspreid werden. De erotische collectie ‘onder de toonbankliteratuur’ biedt een boeiende inkijk in de tijdsgeest van de jaren 1960 en 1970.
 
Door verregaande samenwerking met het Letterenhuis willen we de verdere ontsluiting, digitalisering en valorisatie van het Vlaams literaire erfgoed verzekeren en kennis, wetenschappelijk onderzoek en expertise delen, stimuleren en ondersteunen. Omdat de grens tussen bibliotheek en archief in een digitale omgeving vervaagt, willen we samen met het Letterenhuis een model ontwikkelen voor de bewaring van digitale en online publicaties met betrekking tot de Vlaamse letterkunde.

Acquisitiebeleid

De acquisitiestatus van de collectiefocus is actief en exhaustief.

Meer weten?

Je vindt meer over deze collectie op: